keskiviikko 5. elokuuta 2015

Miksi musiikilla on niin iso merkitys?



Treenaakohan kukaan enää korvanapittomana? Siis ilman kuulokkeita. Epäilen aika vahvasti. Joillain saleilla taitaa tosin soida salin kaiuttimista musiikkia tai pyöriä Ostos-tv kuntopyörien edessä, jolloin omia nappeja ainakin tarvitsee. Eikä sitä nyt muiden kanssa voi keskustella, hyi sentään.

No, ei syyllistetä liikaa. Jos olen yksinäni salilla, on mullakin napit korvissa ja omat musat pauhaamassa. Mutta onko sillä, suorituksen kannalta, oikeasti väliä?

Minä ja musa


Mulla on aina ollut vähän erikoinen suhde musiikkiin. Mulla on musamaku vaihdellut ihan järkyttävästi alakoululaisesta tähän hetkeen, mutta pystyn edelleen kuuntelemaan kaikkea sitä, mistä olen joskus pitänyt. Joku Sum 41:in kappale taitaa edelleen olla puhelimeni soitetuin kappale. Listoilta löytyy myös Rage Against the Machinea, Billy Talentia, Wiz Khalifaa, Bliss n Esoa ynnä muuta, joten ei tyylillä niin väliä, jos hyvältä kuulostaa.

Kun olin ala-asteella, sain joululahjaksi rummut. Siis ihan kunnon rummut! Ai että, niitä hakattiin silloin oikein urakalla, aina kun oli mahdollista. Kyllä siinä kotona olleet sai varmasti kärsiä ensimmäiset pari kuukautta, kun ei kukaan ollut mulle edes peruskomppia opettanut.. Nopeasti oppi kuitenkin tarttui, ja rytmi alkoi löytyä. Sitten alkoi kitaran vinguttaminen. Sitä en osaa vieläkään.


Kitara on nykyään rikki, enkä rumpuja soita enää niin paljoa kuin ennen. Sain kuitenkin pari vuotta sitten lahjaksi yllä näkyvän kapistuksen (M-Audio AxiomPro25) lahjaksi, ja sen käytön opettelu onkin ollut hauskaa (ja erittäin turhauttavaa, yhdistettynä musasoftaan, jollaista en ollut aiemmin koskaan käyttänyt). 

Olen siis vuosien varrella aina halunnut osata soittaa ja tehdä musiikkia, mutta vaiheessa ollaan edelleen. Kaukaiset unelmat laulamisesta ovat (kaikkien onneksi) jääneet, nykyään siitä kärsii ainoastaan tyttöystäväni ollessaan autokyydissä sekä suihkuhuoneemme kaakelit. Koirat eivät ole parempaa kuulleet, joten heille kelpaa.

Olen kuitenkin melkoinen hifistelijä, mitä tulee elektronisiin laitteisiin, etenkin musiikkiin liittyviin.
Multa on vuosien varrella löytynyt varmasti yli paritkymmenet eri kuulokkeet, mutta nyt on löytynyt parit hyvät!
Bose Quietcomfort 15. Pesee Beatsit mennen tullen.


Vasemmalla synttärilahjaksi saadut langattomat Denonin kuulokkeet ja oikealla Sonyn vastaavat. Huikeeta, kun ei ole pitkiä lankoja sotkeutumassa käsiin tai mihinkään kesken treenin.



Mutta onko sillä väliä,  soiko korvissa musa treenatessa?


On. Tähän olettaisin suurimman osan yhtyvän. Veikkaisin, että jos kyselisin ihmisiltä, miksi he kuuntelevat musiikkia treenatessa, suurin osa sanoisi että se A) auttaa keskittymään B) motivoi C) antaa lisäboostin viimeisiin suorituksiin D) sulkee pois muun älämölön salilla. Näinhän se on. Mutta sillä on myös toisenlainen vaikutus. 

Me kaikki tiedämme, miten lenkillä juostessa (okei, te tiedätte, mä en juokse) askeleet lähtevät rullaamaan helposti musiikin mukana. Spotifylla on muuten loistava Running-ominaisuus, joka tunnistaa juoksunopeuden, ja soittaa siihen sopivaa musiikkia. 

Vuonna 2009 julkaistu tutkimus sai selville, että musiikki voi vaikuttaa suoritukseen ihan konkreettisella tasolla, eli juoksija saattaa ihan tiedostamatta nostaa juoksu- tai pyöräilytahtia musiikin mukana. Tämä voi olla ihan kätevää heille, jotka haluavat puristaa itsestään vähän enemmän irti, mutta ei ole ehkä niin optimaalista niille, jotka haluavat säilyttää jonkun tietyn syketason. Toisaalta, musiikin tempoa säätelemällä myös vauhdin säätely onnistuu helposti.

As the researchers wrote, when “the music was played faster, the participants chose to accept, and even prefer, a greater degree of effort.”
Itse kuuntelen musiikkia poikkeuksetta ennen pelejä ja harjoituksia sopvivan mielentilan löytämiseksi. Puhelimesta löytyy monet eri soittolistat eri tilanteisiin, kuten varmaan muillakin. Itsellä toimiva tapa on ollut kuunnella mielentilaan sopivaa musiikkia, ja vähitellen muuttaa musiikkia siihen suuntaan, jota lähes poikkeuksetta kuuntelen ennen peliä. Eli pyrin muokkaamaan mielentilaani musiikin avulla ja se onkin ollut minulle toimiva tapa! Se vaatii toisaalta yleensä sitä, että saan kuunnella musiikkia rauhassa, jotta voin oikeasti mukautua kappaleiden mukana kohti oikeaa mielentilaa.

Joten kuunelkaa musiikkia jos se toimii teille ja tehkää siitä apuväline.

Rock on, pop on or drop on, as you wish.

-CE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti